12/03/2009

Ohtlikud ja kontrollimatud komputeeruuringud, Maaleht: apr. 2010

Kuueteistaastase neiu arutu läbivalgustamine tervisele ohtliku röntgenikiirega viitab haiglates vohavale kontrollimatule pildiärile.


Haruldast ortopeedilist haigust põdeva teismelise neiu arutu kiiritamine meditsiiniliste uuringute käigus sunnib küsima, kas see ikka oli põhjendatud.

Tallinna Diagnostikakeskuses töötav kõrgema kategooria radioloog Juta Kõrm, kes šokeeriva loo avalikustab, väidab, et ei ole. Vähe sellest, kogenud tohtri hinnangul on tervisele kahjuliku röntgenikiirguse kasutamisega viimasel ajal sageli üle piiri mindud.

Teine arst, kes paraku soovib jääda tundmatuks, pahandab: “Mida kuradit sa kiiritad inimest, kui sa midagi ei leia. See on kuritegu!”

Tallinna Diagnostikakeskuses töötav biofüüsik Mait Nigul tõdeb, et Eesti seadusandlus ei nõua patsiendile antava radioaktiivse doosi protokollimist, märkides samas, et osades Euroopa Liidu maades on kehtestatud selleks ranged normid.

Terviseameti järelevalveosakonna juhtivinspektori Peeter Mardna sõnul tehakse haiglates suur osa mujal läbi viidud uuringutest kahjuks üle.

Üks põhjus on see, et kompuutertomograaf (KT) ja magnetresonantsuuringud (MR) toovad haiglale raha sisse.Täismahus artiklit lugege ajalehe Maaleht 2010 aprillikuu esimest numbrist Peeter Ernitsa artiklist.