12/24/2010

Patsientide Esindusühing loobus ebaobjektiivsest SMi komisjonist

Täiendus novembris 2011: Kättemaksuks Patsientide Esindusühingu poolt osutatud piinamisjuhtudele haiglates ning EPE kriitikale puudulikust ja ebaobjektiivsest järelvalvest tervishoius otsustas Sotsiaalministeerium jätta Patsientide Esindusühingu välja nende institutsioonide nimekirjast, kellelt SM nende valdkonda puudutavate seaduseelnõude kohta arvamust küsib ning saatis sügisel 2011 nn. ravikvaliteedi komisjoni puudutavad muudatused vaid Patsientide Nõukojale, aga mitte EPEle.

Patsientide Esindusühing saatis 2011. aasta jaanuari lõpus kirja Sotsiaalministeeriumile, milles teatas, et ei pea võimalikuks oma esindaja osalemist Sotsiaalministeeriumi juures tegutseva nn. ravikvaliteedi komisjoni töös. Patsientide Esindusühing esitas sotsiaalministeeriumile mitmeid ettepanekuid täiesti uutel alustel ja uues koosseisus tegutseva komisjoni loomiseks. Patsientide Esindusühing osutab, et senine komisjon ei kaitse patsientide õigusi ning erinevalt kohtust, kus inimesed peavad andma tunnistusi vande all, ei vastuta senise, kaua Peeter Mardna poolt juhitud komisjoni liikmed mingil moel ka siis, kui nad valetavad või jäädakse vahele dokumentide võltsimisega.

Mardna viimaste aastate üks süüdimatuim ja eriti jõhkralt kehtivat seadusandlust rikkuv näide räigeid meditsiinilugusid summutava komisjoni tööst on kindlasti seotud käesoleva juhtumiga, kui vastupidiselt ravikvaliteedi tööd sätestavale kehtivale määrusele osalesid komisjonis juhtunule hinnangu andmisel kolm Põhja-Eesti Regionaalhaigla töötajat ning lisaks veel kaks menetluse all oleva arsti kolleegi tema teisest töökohast Ida-Tallinna Keskhaiglas, sh. Keskhaigla nõukogu liige Mardna ise.

Lisaks rikuti teadlikult pea kõiki kõnealuse määruse punkte.

On tähelepanuväärne, et endise kommunisti, keskerakondlasest Peeter Mardna süüdimatut seaduserikkumist meditsiiniligude menetlemisel on soosinud kaua ka Reformierakond. Reformierakonna ministrid, sh. ka sotsiaalminister Hanno Pevkur on neid seadusrikkumusi küll möönnud, kui need on välja tulnud, kuid ei ole sellele vaatamata pidanud vajalikuks sekkuda. Mardna juhtimisel määrusevastaselt koostatud "hinnanguid" on aga kasutatud mh. kättemaksuks haiglas toimunud seaduserikkumiste avalikustamise eest.

Patsientide Esindusühing, kes leiab, et Eestis puudub igasugune arvestatav objektiive järelvalve meditsiinis ettetulevate vigade hindamiseks ja patsientide õiguste kaitsmiseks, võib tuua mitmeid analoogseid näiteid.

Tagasi esiküljele SIIT