3/02/2010

Õdede Liidu presidendi kiri liidu liikmetele

10. nov. 2009

Austatud Anneli Rõigas,
saadan Teile edasi täna Eesti Õdede Liidu liikmetele saadetud pöördumise, mis on ajendatud sellest, et Regionaalhaigla õendusjuht (Aleksei Gaidajenko- toim.) saatis Eesti Õdede Liidule valulikku reaktsiooni peegeldava kirja. Sellest nähtuv terav diskussioon aga näitab, et Teie eesmärk oma poja loo avalikustamisel on juba hakanud realiseeruma ja sundinud paljusid tervishoiutöötajaid patsiendiga suhtlemise tähtsusele mõtlema.

Lugupidamisega,
Ester Pruuden
Eesti Õdede Liidu president



Eesti Õdede Liidu presidendi pöördumine liidu liikmete poole

Hea Eesti Õdede Liidu liige,

Täpselt nädal tagasi, hingedepäeval avaldasid mitmed võrguväljaanded poja kaotanud Anneli Rõigase kirjelduse talle endale ja haiglas viimased elunädalad veetnud pojale osaks saanud kohtlemisest. Sellele loole ilmus sadu kommentaare ja teema käsitlemine meedias ei ole siiani lõppenud.

Saatsin meie kõigi nimel Anneli Rõigasele kaastundeavalduse, milles väljendasin Eesti Õdede Liidu põhilisi veendumusi. Tõdesin, et üksnes meditsiiniteadusega patsienti ei aita ning kaasaegsetest teadmistest ega aparatuurist ei piisa, kui unustada peamine - inimlikkus. Kordasin Eesti Õdede Liidu jaoks olulist, et diagnoosi taga tuleb näha inimest, tema vajadusi ja ka tema lähedasi. Kinnitasin meie poolt, et haigevoodis inimene vajab lisaks ravile inimlikkust, hoolitsust ja tähelepanelikkust.

Vastukaja, mida Anneli Rõigase poja juhtumi avalikustamine on kaasa toonud, näitab, et tegemist ei ole üksikjuhtumiga. Kahtlemata ei ole kriitiline meediakäsitlus meist kellegi jaoks meeldiv: me ju teeme oma tööd südamega, kuid alaneva palga juures pidevalt kasvav töökoormus jätab patsiendi jaoks üha vähem aega ning arusaamatused on kerged tulema. Aga see ei ole õigustus juhuks, kui patsient või tema lähedane saab hingetrauma.

Regionaalhaigla õendusjuht Aleksei Gaidajenko saatis Eesti Õdede Liidu juhatusele kirja, kus ta ütleb, et ajakirjandus on esitanud räiged süüdistused, usaldus haigla vastu on langenud, arstide ja õdede töö on häiritud, kuna ühiskond on nende vastu. Tema sõnul on sellise olukorra tekkimisele kaasa aidanud ka õdede liit, viidates Anneli Rõigase intervjuule, kus ta meie kaastundeavalduses öeldut tsiteerib.

Head õdede liidu liikmed, soovin siinkohal rõhutada, et ma kindlasti ei süüdista Regionaalhaigla õdesid ega püüa anda hinnangut antud patsiendi raviküsimustele. Kuid kui üks ema on oma poja viimastel elunädalatel kogenud kohtlemist, mida Anneli Rõigas kirjeldab, on vaja tema ees vabandada ja talle kaasa tunda, mitte väita, et see, mida Anneli Rõigas tunneb, ei vasta tõele.

Patsient ei oska hinnata ravi kvaliteeti, küll aga kohtlemist. See tähendab, et meil ongi vaja suhtumist muuta. Kriitilisel hetkel on kõige lihtsam ajakirjandust pealiskaudsuses ning patsiente ja nende lähedasi emotsionaalsuses, vähestes meditsiinialastes teadmistes ja muus sellises süüdistada. Aga see on ummiktee. Ootused ka tervishoiuvaldkonna kliendisuhtlusele on oluliselt kasvanud ja tervishoiusüsteem peab nende ootustega kaasa minema.

Konfliktsituatsioonide ega vääritimõistmiste eest ei ole ükski haigla kaitstud, kuid oluline on konfliktid lahendada, tagasisidet rahulikult analüüsida ja oma järeldused teha. Olen veendunud, et olenemata juhtumi üksikasjadest ei tohiks ükski patsiendi lähedane ühestki haiglast selliste tunnetega väljuda. Selleks, et saaksime endasse kui tervishoiutöötajasse lugupidamisega suhtuda peame me võitlema ükskõiksuse, kalkuse ja vigu varjata püüdva ringkäenduse vastu. Patsiendikeskset tervishoidu luues peame igasugusesse tagasisidesse tõsiselt suhtuma ja sellest oma järeldused tegema.

Empaatia ja inimlikkus on üks Eesti Õdede Liidu põhiväärtustest ja me tõepoolest teeme tööd selle nimel, et meie liikmed neid väärtusi oma igapäevatöös rakendaksid. Pöördelistel või kriitilistel juhtudel on just põhiväärtused need, millele toetuda otsuste tegemisel ja oma hoiakute väljendamisel ilma kedagi ennatlikult süüdistamata või näpuga näitamata.

Regionaalhaigla peab välja selgitama, mis ja miks juhtus ning sellest oma järeldused tegema.

Ester Pruuden
Eesti Õdede Liidu president

10. nov. 2009