7/26/2013

Seadusetuse ja vastutamatuse ränk hind. 1500 hukkunut aastas, aga kedagi justkui ei huvita

Pärnu haigla endise kvaliteedijuhi, arstina Soome tööle suundunud Teele Orgse poolt Tartu Ülikoolis 2010 tehtud ülevaate "Patsiendi ohutus kui teadvustamata probleem Eesti ühiskonnas" kohaselt hukkub Eestis igal aastal ravivigade tõttu hinnanguliselt 1500 inimest.  Ravivigadest ja nende vähendamise vajadusest rääkimine on aga osale nõukogude ajal hariduse saanud meedikutele tabu ja ka poliitikutele. Nagu elu on näidanud, on Eestis võimalik ka ravivigade varjamiseks inimene haiglas ära tappa ja mitte keegi ei vastuta, ka siis mitte, kui ravivead on meditsiinitoimikuga ja ravijuhiste rikkumisega tõendatavad nagu ka otsus võtta kogu ravi ja toit ära ravijuhise üliraske rikkumise järel kooma langenud elavalt inimeselt. Vt. lisa nn. meedikute Aadu Liivat ´i, Tiiu Paulus ´e ja medõde Oksana Granovskaja jõhkrustest, samuti ravivigadest ja neile järgnenud tapmisotsusest Mustamäe haiglas sügisel 2009 SIIN.

Nagu selgus 2011. aasta kevadel Patsientide Esindusühingu poolt koostatud ülevaatest, polnud tegu kaugeltki üksikjuhtumiga. Sadism ja ravivead on saanud toimuda, sest Eestis on puudunud objektiivne järelvalve tervishoius, puudub isegi patsiendikaitse seadus. Katsed luua ka Eestis objektiivse järelvalve tervishoius ning patsiendikaitse seadus on luhtunud, sest Eesti poliiitlisel juhtkonnal puudub selle vastu huvi. Ringkaitse nimel valetavad nii meedikud, tervishoiuametnikud kui ka poliitikud ja nagu näitas sügis 2012 valetavad ja võltsivad toimunu asjaolusid Eestis raskete haiglalugude kinnimätsimise nimel ulatuslikult ja teadlikult ka prokurörid.

Kui nõukogude koolitusega meedikute soovi säilitada oma puutumatus seaduste eest ka väga raskete rikkumise korral võib panna nende nõukogude ajast pärit ringkaitse varju, siis Eesti Vabariigi õigusasutuste tegevus tervishoiuvaldkonda puudutavate seaduserikkumiste eiramisel on lubamatu. Rahvusvaheliselt üldtunnustatud õigusaktid, ravijuhised, Euroopa Inimõiguste Kohtu tegevuse aluseks olev Inimõiguste Deklaratsioon, rääkimata EV Põhiseadusest kehtivad siiski ka Eesti elanikele, kui väga ka selliseid juhtumeid kinni mätsida ei üritataks ja varem või hiljem peab see teadmine jõudma ka iga meediku, riigi- ja politseiametniku ning prokuröri teadvusesse.   

Vt. ka ETV eetris olnud Puutepunkt saates Mustamäe haiglas samas osakonnas mõni aasta varem lootusetuks kuulutatud Taneli ja noore mehe meedikute käest elule tagasi päästnud ajalooõpetajast ema Endla Lindmäe lugu. 186 cm mees näljutati haiglas 35 kiloseks, emale valetati, et aju ei tööta enam ja poeg seepärast toitu ei omastavat; sellel perel õnnestus viimasel hetkel Põhja-Eesti Regionaalhaigla arstide valele peale saada, ja mitu kuud hiljem tuli Tanel koomast kodus välja ja on elus ning täie mõistuse juures. Peterburi jääpurikaohvri, Eesti kodaniku Milana arvasid Mustamäe haiglas lootusetuks samad "inimesed", tema näljutati 34 kiloseks, enne kui pere ta Saksamaale sai viia. Ja kui palju on olnud samasuguseid juhtumeid, võib vaid oletada, sest enamasti ohvrid enam ei kõnele. Taneli õpetlik lugu on SIIN.

Eesti on tõenäoliselt üks väheseid Euroopa Liidu riike, kus isegi oma kolleegide vigu varjata aitavad kohtuarstid leiavad, et eutanaasiat ja rahvusvaheliselt üldtunnustatud ja ka kirjalikes ravijuhistes kehtivad reegleid võivad Eesti arstid eirata. Enne oktoobris 2012 toimunud arstide liidu streiki korraldas Eesti Kohtumeditsiini Instituut mitu kuud omalaadse streigi märtsist augustini, lükates ligi pool aastat edasi ekspertiisitaotluse käsitlemist meedikute ravivigade hindamisel. Haiglas toimunu avalikustamise eest korraldatud kättemaksukampaanias on osalenud mitmed arstide liidu juhtliikmed, kes rikkusid kriminaalmenetluse ajal mitmeid seadusi ja valetasid ning võltsisid toimunu asjaolusid (sellega olid isiklikult seotud lisaks endiste nn. nõukogude organitega lähedalt seotud ENSV endisele pearadioloogile, EVs medjärelval(v)e inspektori ameti saanud Peeter Mardnale ka Toomas Kariis, Ralf Allikvee, Andres Ellamaa, Katrin Rehemaa). Mustamäe haigla peaarstiks on Mardna endine ülemus, Karl Vaino aegse EKP Keskkomitee tervishoiuosakonna juht Sergei Nazarenko, õendusjuhiks Aleksei Gaidajenko. Tagasi esiküljele SIIT

Photo: Vahel tahaks, et keegi kelle sõnal oleks kaalu võtaks sõna ja ytleks midagi nii, et see mõni päev hiljem ei ununeks nagu nt Lennart seda mitmel korral tegi, nt tolles mälestusväärses iseseisvuspäeva kõnes, kui tal sai süda täis, et tuleb koos terve hulga seadust rikkuvate, pead tõstvate riiklike pättidega Estoniasse istuda. Praegu saab vaid ette kujutada, mis tal oelda oleks peatses iseseisvuspäevakõnes IRLi elamislubadega sahkerdamisest, Reformierakonna rahapesust, korrumpeerunud jõustruktuuridest, tuhandetest süvavaesus elavatest eesti lastest, tuhandetest Eestist viimastel aastatel lahkunud ja üha lahkuvatest noortest, kümnetest tuhandest eestlastest, kes on olnud sunnitud tööd otsima Soomes, valitsejatest, kelle jaoks on oluline, et Eesti paistaks hea välja statistikas, aga kes oma rahvast lihtsalt ei hooli jne. Ja ometi on veel see miski, mis meid teiega selle maa küljes kinni hoiab.