7/28/2013

Kuidas Mustamäe haiglas toimunut kinni mätsiti

Kõik siin lehel avalikustatu tuleneb Euroopa Inimõiguste Kohtu lahenditest, mille kohaselt tuleb raskete kriminaalasjade kinnimätsimise katsed avalikustada, et kinnimätsimist vältida. 


Käesolev blogi loodi 2010 kevadel pärast mitmeid seadusi rikkunud, ametialaselt asjaolusid võltsinud, isikuandmeid ja ulatuslikku laimu levitanud Peeter Mardna juhtimisel alanud kättemaksukampaaniat Mardna endises töökohas Mustamäe haiglas 2009 sügisel toimunu avalikustamise eest. Lisaks valetamisele ja ametialasele võltsimisele Mustamäe haigla 2009 juhtumis rikkus kunagises ENSVs KGBga tihedalt seotud ENSV pearadioloogi ametit pidanud Peeter Mardna ka Eesti Vabariigi korruptsiooniseadust. EVs on Mardna saanud lisaks riigipalgale Terviseametist aastaid eri haiglate nõukogudesse kuulumise kaudu ka rahalist kasu haiglatelt, kelle suhtes ta peaks teostama sõltumatut riiklikku järelvalvet. 

Vaatamata Mardna ulatuslikule valetamisele ja asjaolude võltsimisele eksperthinnangus-haldusdokumendis ei pidanud sotsiaalminister Hanno Pevkur Peeter Mardna karistamist 2010 ega ka hiljem vajalikuks.Mardna juhtimisel haldusdokumenti kirjutatud valesid koos menetlusaluste meedikute Tiiu Pauluse ja Aadu Liivati valedega levitas seejärel meedias toonane Meditsiiniuudiste töötaja Kärt Blumberg, kellele Peeter Mardna ja ta poeg Mihkel Mardna maksid seejärel 2010 sügisel tänuks 10 000 krooni oma perefondist. Pevkuri haldusalas sotsiaalministrina alanud valetamine ja võltsimine jätkus juhtumi kinnimätsimisega 2012 justiitsministriks saanud Pevkuri haldusalas riigiprokuratuuris ja seejärel 2014 kevadel siseministriks saanud Hanno Pevkuri haldusalas politseis, mis tegi juunis 2014 otsuse mitte avada kriminaalmenetlust Mustamäe haigla juhtumis prokuratuurile Marika Väli juhtimisel teadvalt vale eksperthinnangu koostanud ja esitanud EKEI ekspert-arstide suhtes. 

Seisuga juuni 2014 pole selge, millist käsuliini pidi anti politseis ja prokuratuuris 15. okt. 2009 korraldus juhtumi asjus kriminaalmenetlust mitte avada, kui kuriteoteatis politseis registreeriti. 2014 kevadel Pevkuri järel justiitsministriks asunud endine kriminaalpolitseijuht Andres Anvelt on haiglas jõhkrutsenud Aadu Liivati poliitikust poja kauaaegne otsene ülemus sotsiaaldemokraatliku erakonna piirkondlikus ühenduses. Kuriteoteatise 2009 registreerinud politseinik Eldar Bashirovi sõnul kooskõlastati kriminaalmenetluse mitteavamine 15. okt. 2009 ka riigiprokuratuuriga, mida juhtiv Norman Aas ootas tollal valitsuse otsust tema peaprokuröri ameti viieaastaseks pikendamiseks, mida valitsus detsembris 2009 ka tegi.

Juuni 2014 otsusega Anvelti juhitava justiitsministeeriumi tulevaseks kantsleriks edutatud Norman Aasa juhitav riigiprokuratuur on keeldunud korduvalt ka pooleaastase hilinemisega 2010 avatud ja 2012 prokurör Endla Ülviste poolt valede ja asjaolude võltsimisega suletud Mustamäe haigla kriminaalasja ennistamisest. Norman Aasa vastuseisu ei suutnud murda ka 2013 Riigiprokuratuurile Kaitsepolitseiametilt saadetud kaaskiri, milles osutati juhtumiga seotud prokuröride võimalikele kuritegudele Mustamäe haigla kriminaalasjas ja Patsientide Esindusühingu algatusel 2011 sügisel avatud ja 2012 suletud petisest terviseameti inspektori juhtumi menetlemisel ja sellest tulenevalt vajadusele kaaluda nende kriminaalasjade ennistamist ja lõpule viimist kooskõlas EV seadusandlusega.